Welkom op de webshop van Certifiedmask.eu, officieel CE erkende medische en niet-medische mondmaskers.

Mythes rond mondmaskers deel 3: Medisch of niet-medisch?

Mythes rond mondmaskers deel 3:

Onlangs hoorde ik bij de apotheker een klant vragen waarom op het doosje van maskers staat dat het voor niet-medisch gebruik is en wat verschil is met medische maskers. Welke verschillen zijn er nu in feite? 

👉Vandaag verduidelijken we de term medische vs niet-medische mondmaskers 😷 👈

Er bestaat een onderscheid tussen beschermende mondmaskers voor burgers (civil use) en chirurgische mondmaskers die gebruikt worden door verzorgend personeel. (medical/surgical use) In Nederland maakt men duidelijk dit onderscheid door te zeggen dat mondmaskers voor medisch gebruik enkel voorbestemd zijn voor verzorgend personeel en andere voor burgers en bedrijven. 

In normale tijden zou er ook een duidelijk onderscheid in kwaliteit zijn tussen deze medische en niet-medische mondmaskers. (Type 1, Type 2 en Type2R)
Het type2R masker dat Certified Mask aanbiedt is een Type2R masker hetgeen normaal gezien de-facto een medisch masker zou zijn omdat het een BFE heeft groter dan 98 procent, resistent is tegen spatten en hoge druk aankan tot 60Pa (voor tegenhouden bacteriën bij niezen). 

Echter heeft de Chinese overheid besloten dat alle medische maskers voor wereldwijde export slechts uit 3 fabrieken mogen komen. Alle andere fabrieken die medisch vermelden op de verpakking worden tegengehouden terwijl ze vaak wel medische bewezen kwaliteit zijn. 
Om deze reden passen vele exporteurs vandaag het niet-medisch label toe om de wereldwijde vraag te kunnen bijhouden, maar dien je in Europa als importeur wel met certificaten en test-resultaten van erkende labo's te kunnen aantonen dat ze van degelijke kwaliteit zijn. 👍

Besluit: Niet-medische mondkapjes zijn in principe niet slecht voor dagelijks gebruik door burgers of ondernemingen, maar controleer wel steeds het certificaat of de test-resultaten van de erkende test-labo's.

Stay safe and see you next time!

#mondmaskers #nietmedisch #medisch #veiligbuiten #openbaarleven #certifiedmask